طرز تهیه کره محلی از ماست ، یک کیلو ماست چقدر کره میده؟

به گزارش وبلاگ پریها، چطور از ماست کره بگیریم؟ کره یکی از فرآورده های خوش طعم و پرطرفدار لبنیه که توی خیلی از خونه ها جای خودش رو داره. هر چند امروزه بیشتر مردم از کره های صنعتی استفاده می کنن، اما روش های سنتی تهیه کره هنوز هم طرفدارای خودشون رو دارن، به خصوص وقتی پای سلامت و طعم طبیعی وسط باشه. تهیه کره از ماست، یکی از ساده ترین و در عین حال اصیل ترین روش هاست که بدون احتیاج به تجهیزات پیچیده، می شه توی خونه انجامش داد. توی این مقاله از در قراره مراحل طرز تهیه کره محلی از ماست به 3 روش از جمله با شیشه نوشابه و دستگاه مخلوط کن رو قدم به قدم شرح بدیم و نکات کاربردی برای داشتن یه کره خوش عطر و سالم ارائه کنیم.

طرز تهیه کره محلی از ماست ، یک کیلو ماست چقدر کره میده؟

طرز تهیه کره محلی از ماست در یک نگاه

برای تهیه کره محلی از ماست، ابتدا باید از ماست پرچرب و تازه استفاده کنین و اجازه بدین به دمای محیط برسه تا آماده ترکیب با آب سرد بشه. بعد، ماست رو با آب سرد و کمی نمک رقیق کنین و با همزن یا دستگاه کره گیر، اون قدر هم بزنین تا چربی ها جدا بشن و کف کره ای روی سطح ظاهر بشه. این کف رو جمع آوری نموده و داخل پارچه تنظیف بریزین تا دوغ ازش جدا بشه.

سپس کره رو چند بار با آب یخ بشورین تا کاملاً تمیز و بدون بوی ترش بشه. در مرحله بعد، کره رو فرم بدین و داخل ظرف درب دار قرار بدین تا توی یخچال سفت بشه. در نهایت، کره آماده مصرفه و دوغ باقی مونده هم نوشیدنی سالمیه که می تونین نگه داری کنین.

شما می تونین مراحل و جزئیات طرز تهیه کره محلی از ماست و نکات آماده سازی و نگهداری از اون رو توی این مطلب بخونین.

مواد لازم برای تهیه کره محلی از ماست

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
ماست پرچرب تازه (خانگی یا سنتی)حدود 2 تا 3 کیلوگرم
آب سردبه مقدار لازم برای رقیق کردن ماست
نمکبه مقدار لازم
ظرف بزرگبرای هم زدن و جداسازی کره
پارچه تنظیم یا صافیبرای جدا کردن دوغ از کره
کاسه آب یخبرای فرم دادن و سفت شدن کره

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 45 دقیقه

مدت زمان آماده سازی کره ماست: 2 تا 3 ساعت

مقدار کالری کره ماست در 1 قاشق غذاخوری: حدود 102 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه کره محلی از ماست

اگر میخواین طعم اصیل کره محلی با ماست رو بچشین و از سلامت کره هم مطمئن باشین، مراحل زیر رو به ترتیب دنبال کنین.

مرحله اول: ماست مناسب انتخاب کنین

برای تهیه کره باکیفیت خونگی، باید از ماست پرچرب و ترجیحاً خانگی استفاده کنین. ماست هایی که چربی طبیعی بالایی دارن، در فرآیند جداسازی کره عملکرد بهتری دارن و محصول نهایی خوش عطرتر و لطیف تر خواهد بود. اگه از ماست صنعتی استفاده می کنین، بهتره نوع سنتی یا ماست هایی با درصد چربی بالا رو انتخاب کنین.

در صورت تمایل می تونین انواع ماست پرچرب و سنتی رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنین.

مرحله دوم: ماست رو به دمای محیط برسونین

ماست پرچرب محلی یا کارخانه ای رو از یخچال خارج کنین و حدود 30 تا 45 دقیقه در دمای محیط قرار بدین تا کمی شل بشه و به خوبی با آب سرد ترکیب بشه. این کار باعث می شه چربی ماست، راحت تر از مایع جدا بشه و هم زدن اون آسون تر باشه.

مرحله سوم: ماست رو با آب سرد رقیق کنین

توی این مرحله از تهیه کره ماست، ماست رو داخل یک ظرف بزرگ بریزین و به ازای هر کیلوگرم ماست، حدود 1 لیوان دسته دار فرانسوی آب سرد اضافه کنین. آب سرد یاری می کنه چربی ها سریع تر جدا بشن و کف تشکیل بشه. اگه دوست دارین کره تون کمی مزه دار بشه، می تونین مقدار کمی نمک هم به ماست اضافه کنین.

برای خرید انواع نمک از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

مرحله چهارم: ماست رو هم بزنین

با استفاده از همزن دستی، مخلوط کن یا دستگاه کره گیر، آغاز به هم زدن ماست و آب کنین. این مرحله ممکنه بین 30 تا 60 دقیقه طول بکشه. در طول هم زدن، چربی ها به صورت گلوله های کوچک آغاز به جدا شدن از مایع می کنن و کف روی سطح ماست ظاهر می شه. این کف همون کره خامه ایه که باید جمع آوری کنین.

مرحله پنجم: کره رو از سطح مایع جدا کنین

وقتی کف زیادی روی سطح مخلوط ظاهر شد، با قاشق یا کف گیر تمیز، کره رو از سطح جدا کنین و داخل پارچه تنظیف یا صافی ریز بریزین. این مرحله احتیاج به دقت داره تا کره با کمترین مقدار دوغ همراه باشه.

مرحله ششم: دوغ رو از کره جدا کنین

توی این مرحله از درست کردن کره با ماست، پارچه تنظیف رو جمع کنین و با فشار ملایم، دوغی که توی کره باقی مونده رو خارج کنین. این کار باعث می شه کره بافت سفت تری پیدا کنه و ماندگاریش بیشتر بشه. دوغ جداشده رو می تونین نگه داری کنین چون کاملاً قابل مصرفه و طعم خوبی داره.

مرحله هفتم: کره رو با آب سرد یا یخ بشورین

برای اینکه همون مقدار کم دوغی که داخل کره مونده، کاملاً پاک بشه و کره ماستی بوی ترش نده، باید اون رو چند بار با آب سرد یا آب یخ بشورین. برای این کار، توی یه کاسه، تکه های یخ و آب بریزین و صبر کنین تا آب کاملا سرد بشه. بعد کره رو داخل کاسه آب یخ بذارین و با دست ورز بدین تا رنگ آب کدر بشه. این کار رو 2 تا 3 بار تکرار کنین تا وقتی که بعد از ورز دادن کره، رنگ آب شفاف بمونه.

مرحله هشتم: کره رو فرم بدین و نگهداری کنین

بعد از شست وشوی کره ماست، کره رو توی قالب با فرم دلخواه تون بریزین یا توی یه ظرف پیرکس بریزین و با دستت یا پشت قاشق صاف کنین و به مقدار ای که دوست دارین، برش بزنین. می تونین کره رو با دست هم فرم بدین. برای اینکه کره خودش رو بگیریه، بهتره اونو حداقل 2 تا 3 ساعت توی یخچال قرار بدین تا بافتش تثبیت بشه.

مرحله آخر: کره رو توی فریزر بذارین

در آخرین مرحله، کره ماست رو از یخچال بیرون بیارین و توی ظرف دربسته بذارین یا توی سلفون یا پلاستیک فریزری بپیچین تا بوی مواد غذایی رو به خودش نگیره. کره رو توی فریزر بذارین. کره آماده شده رو می تونین در پخت وپز، صبحانه یا تهیه شیرینی های سنتی استفاده کنین. دوغ به جای مانده هم نوشیدنی سالم و خنکیه که می تونین همراه غذا یا به عنوان میان وعده مصرف کنین.

ضمناً انواع رو به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می تونین خریداری کنین.

دستور تهیه کره محلی از ماست با شیشه نوشابه

اگه به ابزار حرفه ای دسترسی ندارین، می تونین با یه بطری نوشابه پلاستیکی هم کره گیری کنین. اول از همه، ماست پرچرب و تازه رو انتخاب کنین و اجازه بدین به دمای محیط برسه. بعد، حدود دو سوم بطری نوشابه رو با ماست پر کنین و یک سوم باقی مونده رو آب سرد اضافه کنین. درب بطری رو محکم ببندین و آغاز کنین به تکان دادن مداوم بطری، این کار باید حدود 30 تا 60 دقیقه ادامه پیدا کنه.

در طول تکان دادن، چربی ها از مایع جدا می شن و به صورت گلوله های کوچک کره ای درون بطری ظاهر می شن. وقتی دیدین کف و چربی روی سطح جمع شده، محتویات بطری رو داخل پارچه تنظیف بریزین و با فشار ملایم، دوغ رو جدا کنین. بعد، کره رو چند بار با آب یخ بشورین تا کاملاً تمیز بشه و بوی ترش نگیره. در نهایت، کره رو فرم بدین و در ظرف درب دار بذارین تا در یخچال سفت بشه و آماده مصرف بشه.

روش تهیه کره محلی از ماست با مخلوط کن

اگه دنبال یه روش سریع و کم زحمت برای تهیه کره محلی از ماست هستین، استفاده از مخلوط کن گزینه مناسبیه. در این روش، ابتدا ماست پرچرب و تازه رو به دمای محیط برسونین و داخل مخلوط کن بریزین. بعد، به ازای هر کیلو ماست، حدود یک لیوان آب سرد اضافه کنین تا رقیق بشه و فرآیند جداسازی چربی راحت تر انجام بشه.

دستگاه رو روشن کنین و حدود 10 تا 15 دقیقه با سرعت میانه هم زنین. در این مدت، چربی ها به صورت گلوله های کوچک جدا می شن و کف کره ای روی سطح ظاهر می شه. بعد از انتها هم زدن، کره رو از مایع جدا کنین، داخل تنظیف بریزین و دوغ رو خارج کنین. در نهایت، کره رو با آب یخ بشورین، فرم بدین و در یخچال قرار بدین تا آماده مصرف بشه. این روش برای حجم کم کره و مصرف روزانه بسیار کاربردیه.

نکات مهم و حرفه ای طرز تهیه کره محلی از ماست

  • هر چقدر ماست پرچرب تر باشه، کره بیشتری به دست میارین. ماست گاو معمولاً کره لطیف تری می ده، اما ماست گوسفند یا گاومیش چربی بالاتری داره و کره غلیظ تری فراوری می کنه.
  • برخلاف تصور رایج، استفاده از ماست کهنه یا ترش شده باعث کاهش کیفیت کره می شه. ماست باید تازه، پرچرب و بدون بو باشه تا کره نهایی طعم مطلوبی داشته باشه.
  • مثلاً ماست گاو و گوسفند رو با هم مخلوط نکنین؛ چون طعم کره نهایی ناخوشایند و ناپایدار می شه.
  • آبی که به ماست اضافه می کنین تا رقیق بشه، باید دمای متعادلی داشته باشه. آب خیلی گرم باعث از بین رفتن کف و چربی می شه، و آب خیلی سرد ممکنه فرآیند جداسازی رو کند کنه. برترین حالت استفاده از آب سرد یا یخ زده در کنار دمای محیط برای ماست هست.
  • ظرفی که برای هم زدن یا نگهداری کره استفاده می کنین باید کاملاً تمیز و ترجیحاً استیل ضدزنگ باشه تا طعم و کیفیت کره حفظ بشه.
  • اگه پارچه ضخیم یا پرزدار باشه، ممکنه کره بهش بچسبه یا دوغ به درستی جدا نشه. تنظیف های نخی نازک برترین گزینه ان.
  • اگه از دستگاه کره گیر استفاده می کنین، اضافه کردن یخ حبه ای به مخلوط باعث می شه چربی سریع تر جدا بشه و کره فرم بگیره.
  • اگه دوغ داخل کره باقی بمونه، باعث ترش شدن و فساد زودهنگام کره می شه. پس چند بار شست وشو با آب یخ رو جدی بگیرین.
  • اگه دوست دارین کره تون طعم دار باشه، می تونین در مرحله فرم دهی کمی سبزی خشک مثل آویشن، شوید یا پودر سیر اضافه کنین. البته این کار بیشتر برای مصرف صبحانه یا نان محلی توصیه می شه.

نکات مهم برای نگهداری کره محلی از ماست

  • کره رو باید در دمای یخچال، یعنی بین 2 تا 5 درجه سانتی گراد نگه دارین. اگه مقدار زیادی کره دارین، مازادش رو حتماً در فریزر بذارین؛ اونجا تا 6 ماه قابل نگهداریه.
  • برترین ظرف برای نگهداری کره محلی، ظرف شیشه ای درب دار یا استیل ضدزنگه. می تونین کره رو در کاغذ مومی یا فویل آلومینیومی بپیچین و داخل زیپ کیپ یا ظرف درب دار بذارین تا از جذب بوهای محیط جلوگیری بشه.
  • همواره با قاشق یا کارد خشک و تمیز کره بردارین. ورود آب یا بخار به ظرف کره باعث فساد سریع می شه. کره خیس یا نیمه آب شده رو دوباره در یخچال نذارین.
  • اگه کره زیادی تهیه کردین، اون رو به قطعات کوچک تقسیم کنین، بسته بندی کنین و فریز کنین. موقع مصرف، شب قبل از فریزر به یخچال منتقل کنین تا به تدریج یخ زدایی بشه.
  • اضافه کردن کمی نمک به کره محلی از ماست باعث جلوگیری از رشد باکتری ها و افزایش ماندگاری می شه. این روش در منطقه ها گرم خیلی کاربردیه.
  • کره محلی به راحتی بوهای اطراف رو جذب می کنه. اون رو دور از ادویه جات، سیر، پیاز یا مواد غذایی با بوی قوی نگه دارین. نور مستقیم هم باعث اکسید شدن چربی ها می شه.
  • اگه کره بوی ترش، رنگ غیرعادی یا طعم تلخ پیدا کرد، دیگه قابل مصرف نیست. ظاهر کپک زده یا بوی لاستیک کهنه هم نشونه فساد کامل کره ست.

بیشتر بخوانید:

فوت و فن های خوشمزه شدن کره محلی از ماست

چرا کره محلی از ماست ترش میشه؟

  • اگه بعد از جدا کردن کره، اون رو به خوبی با آب یخ نشورین، باقی مونده دوغ در بافت کره می مونه و باعث تخمیر و ترش شدن می شه.
  • کره باید توی یخچال یا فریزر نگهداری بشه. موندن در دمای اتاق یا محیط گرم، فعالیت باکتری ها رو افزایش می ده و باعث ترشی می شه.
  • اگه ظرف یا پارچه ای که برای تهیه یا نگهداری کره استفاده می کنین، کاملاً تمیز و ضدعفونی نباشه، باکتری های ناخواسته وارد کره می شن و باعث فساد و ترشی می شن.
  • اگه ماستی که برای تهیه کره استفاده می کنین، خودش ترش یا قدیمی باشه، احتمال ترش شدن کره نهایی خیلی بیشتره.
  • اگه کره به درستی آب گیری نشه و رطوبت زیادی درش باقی بمونه، محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها فراهم می شه که نتیجه اش ترشی و فساد زودهنگامه.

چرا کره محلی از ماست تلخ میشه؟

  • اگه ماست اولیه بیش از حد ترش یا کهنه باشه، ممکنه ترکیبات اسیدی در اون باعث تلخی کره نهایی بشن. ماست باید تازه و بدون بوی نامطبوع باشه.
  • اگه کره محلی از ماست در معرض هوا، نور یا دمای بالا قرار بگیره، چربی های موجود در اون اکسید می شن و طعم تلخ یا فلزی پیدا می کنن. این مشکل بیشتر توی نگهداری طولانی مدت یا بسته بندی نامناسب دیده می شه.
  • اگه دوغ یا به جای مانده های اسیدی در بافت کره باقی بمونن، با گذشت زمان باعث تلخی می شن. شست وشوی چندباره کره محلی با آب یخ خیلی مهمه.
  • ظروف یا پارچه های آلوده می تونن باعث ورود ترکیبات شیمیایی یا باکتری هایی بشن که طعم کره رو تغییر بدن. همواره از ابزار تمیز و ترجیحاً استیل یا شیشه ای استفاده کنین.
  • اگه کره کنار مواد غذایی مثل سیر، پیاز، ترشی یا ادویه جات قوی نگهداری بشه، ممکنه بو و طعم اون ها رو جذب کنه و تلخ بشه.

هر کیلو ماست چقدر کره میده؟

مقدار کره ای که از هر کیلو ماست به دست میاد، بستگی زیادی به نوع ماست و درصد چربی اون داره. اما به طور میانگین:

  • از 1 کیلو ماست گاو با چربی میانه، حدود 50 تا 70 گرم کره به دست میاد.
  • اگه ماست پرچرب باشه (مثل ماست گاومیش یا گوسفند)، این مقدار می تونه به 80 تا 100 گرم هم برسه.
  • برای تهیه 1 کیلو کره محلی، معمولاً به حدود 15 کیلو ماست گاوی احتیاج دارین. البته این عدد برای ماست های پرچرب کمتر می شه.

آیا می تونیم از ماست کم چرب کره بگیریم؟

نه، ماست کم چرب چربی کافی برای تشکیل کره نداره. برترین نتیجه با ماست پرچرب یا سنتی به دست میاد.

منبع: افق کوروش
انتشار: 22 شهریور 1404 بروزرسانی: 22 شهریور 1404 گردآورنده: pariha.ir شناسه مطلب: 2452

به "طرز تهیه کره محلی از ماست ، یک کیلو ماست چقدر کره میده؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کره محلی از ماست ، یک کیلو ماست چقدر کره میده؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید