طرز تهیه رب گوجه خانگی خوشمزه و خوشرنگ با نکات طلایی
به گزارش وبلاگ پریها، برای تهیه رب گوجه فرنگی در خانه به ابزار ساده ای احتیاج دارید. در این مطلب با طرز تهیه رب گوجه خانگی که کپک نزند و خوشمزه و خوشرنگ باشد، طرز تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن و طرز تهیه رب گوجه فرنگی با سبزی خرد کن آشنا خواهید شد.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - رب گوجه فرنگی یکی از چاشنی های پر مصرف در آشپزی است. برای تهیه رب گوجه در خانه احتیاجی به تجهیزات خاصی ندارید و به راحتی می توانید آن را در منزل به چند روش مرسوم تهیه کنید. قبلا در مطالبی دیگر شما را با روش نگهداری رب خانگی در فریزر و طرز تهیه سس گوجه فرنگی خانگی آشنا نموده ایم. اما در این مطلب شما را با طرز تهیه رب گوجه فرنگی خانگی و روش هایی برای نگهداری از آن برای مدت طولانی (برای جلوگیری از کپک زدن) آشنا خواهیم کرد.
وسایل لازم برای تهیه رب گوجه خانگی
وسایلی که شما برای این کار احتیاج دارید عبارتند از:
- آبکش براش شستشوی گوجه ها
- چاقوی تیز و عظیم برای خرد کردن گوجه ها
- یک سبد آبکش برنج برای صاف کردن گوجه های پخته شده
- یک قابلمه عظیم و یک اجاق گاز تک شعله که به آن اجاق پلوپز یا اجاق گازی حیاطی (مانند تصویر زیر) نیز گفته می گردد. در صورتی که قصد دارید به مقدار کم رب گوجه فرنگی تهیه کنید، احتیاجی به اجاق پلوپز نیست و می توانید روی اجاق گاز آشپزخانه نیز این کار را انجام دهید.
با این توضیحات به سراغ روش تهیه رب گوجه خانگی خواهیم رفت.
مواد لازم
برای خرید گوجه فرنگی برای تهیه رب باید در نظر داشته باشید که به ازای هر 60 کیلوگرم گوجه فرنگی خریداری شده، می توانید حدود 20 کیلوگرم رب گوجه فرنگی تهیه کنید. بنابراین با توجه به مقدار مورد احتیاج خود، گوجه لازم را خریداری کنید. مقدار مواد لازم اشاره شده در جدول زیر حدودا برای تهیه 3 کیلوگرم رب در نظر گرفته شده است.
مواد لازم | |
گوجه فرنگی رسیده | 10 کیلوگرم |
نمک | 10 قاشق غذاخوری |
نکته مهم در خرید گوجه فرنگی برای تهیه رب آن است که هرچه گوجه های خریداری شده به اصطلاح آبکی نبوده و گوشتی تر باشند، کیفیت رب تهیه شده و مقدار آن بیشتر خواهد شد. بنابراین این موضوع را در هنگام خرید گوجه مد نظر داشته باشید.
طرز تهیه رب گوجه خانگی به روش سنتی
1. گوجه ها را بخوبی شسته و آن ها را در آبکش قرار دهید تا بخوبی خشک شوند.
2. قسمت سبز رنگ گوجه ها را (قسمت اتصال گوجه به بوته) جدا نموده و دور بریزید و گوجه ها را با چاقو به چهار قسمت خرد کنید. در این مرحله بهتر است برای محافطت از پوست دست خود از دستکش یکبار مصرف بهره ببرید؛ زیرا گوجه فرنگی اسیدی بوده و می تواند باعث تحریک شدن و سوزش پوست دستان شما گردد.
3. گوجه های خرد شده را داخل قابلمه ریخته و بدون اضافه کردن آب به آن، آن را روی شعله قرار دهید و با حرارت ملایم گوجه ها را تا حد جوش آمدن حرارت دهید. در نظر داشته باشید که در حین جوشیدن، خود گوجه ها از خود آب پس داده و آب مورد احتیاج برای جوشیدن از همین طریق فراهم خواهد شد.
نکته: همانگونه که گفته شد گوجه ها باید تا حد جوش آمدن حرارت ببینید؛ بنابراین از حرارت دادن بیشتر به گوجه ها خودداری کنید.
4. حال قابلمه را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید کمی سرد گردد. پس از آنکه گوجه ها به اندازه ای سرد شدند که بتوانید دستتان را داخل قابلمه کنید، گوجه ها را با دستان تان چنگ بزنید تا حالت له شدگی آن ها تکمیل گردد.
5. اکنون احتیاج است تا برای حدود 30 ساعت درب قابلمه را گذاشته تا ترکیب شما به اصطلاح جا افتد.
6. پس از مدت زمان گفته شده به سراغ قابلمه رفته و گوجه ها را با یک سبد آبکش برنج صاف کنید تا عصاره گوجه آماده شده از دانه ها و پوست گوجه فرنگی ها جدا گردد.
7. برای تکمیل شدن تهیه رب خانگی باید دوباره عصاره آماده شده را درون قابلمه ریخته و آن را بر روی شعله کم حرارت دهید تا آب آن تبخیر گردد. در این مرحله اجازه دهید تا رب گوجه به غلظت مناسب برسد؛ رب گوجه زمانی به غلظت مناسب رسیده است که اگر با قاشق روی آن شیاری ایجاد کنید، شیار ایجاد شده سریع پر نگردد و پر شدن آن طول بکشد.
نکته: هنگام جوشیدن عصاره، آن را به خصوص در اواخر پخت هم بزنید و مراقب باشید تا ته نگیرد.
نکته کلیدی: نکته کلیدی برای خوشرنگ شدن رب گوجه فرنگی خانگی آن است که نمک را کمی مانده به اتمام حرارت نهایی (حدود نیم ساعت قبل از اتمام) به قابلمه اضافه کنید. اگر در مراحل اولیه و در طبخ ابتدایی، نمک را به قابلمه اضافه کنید، این کار باعث تیره شدن رب شما خواهد شد. |
حال رب گوجه فرنگی شما آماده است و می توانید آن را داخل شیشه ریخته و نگهداری کنید.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی با سبزی خرد کن و مخلوط کن
از آنجایی که سبزی خرد کن های خانگی دستگاه های تقریبا ضعیفی هستد، تهیه رب گوجه فرنگی به مقدار زیاد با این دستگاه می تواند باعث کند شدن تیغه آن و یا خراب شدن آن گردد. بنابراین اگر قصد دارید به مقدار کم (بطور مثال در حد 5 الی 10 کیلوگرم) این کار را انجام دهید، استفاده از این دستگاه گزینه مناسبی است. برای تهیه رب گوجه فرنگی با سبزی خرد کن، مراحل زیر را دنبال کنید:
1. گوجه ها را بخوبی شسته و آن ها را خوب خشک کنید.
2. گوجه ها را داخل سبزی خرد کن ریخته و آن ها را خرد کنید تا بحالت مخلوط در آید.
3. سپس مخلوط حاصل را به یاری سبد آبکش برنج صاف کنید تا هسته و پوسته ها جدا گردد.
4. آب و گوشت گوجه صاف شده را داخل یک قابلمه ریخته و بر روی شعله ملایم حرارت دهید تا آب آن به آرامی تبخیر گردد.
5. نمک را کمی مانده به اتمام حرارت نهایی (حدود نیم ساعت قبل از اتمام) به قابلمه اضافه کنید.
همه مراحل تهیه رب گوجه فرنگی با مخلوط کن شبیه به تهیه رب گوجه فرنگی با سبزی خرد کن است، فقط نکته مربوط به تهیه رب گوجه خانگی به این روش آن است که به این روش نیز نمی توان به مقدار زیاد رب تهیه کرد.
نکته: اگر می خواهید با مقدار زیادی گوجه فرنگی، رب تهیه کنید (مثلا در حد 150 الی 200 کیلوگرم گوجه)، بهتر است فرایند خرد کردن و آماده سازی اولیه این کار را بصورت دستی یا با استفاده از دستگاه سبزی خرد کن و مخلوط کن انجام ندهید. بهترین دستگاه برای انجام این کار، استفاده از دستگاه آبگیری چندکاره یا همان دستگاه آبغوره گیری صنعتی (تصویر زیر) موجود در بازار است. حسن استفاده از این دستگاه این است که این دستگاه ها بطور اتوماتیک هسته و پوسته را از گوجه خرد شده جدا نموده و احتیاجی به صاف کردن دستی نیست. |
نکاتی برای جلوگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی
مهمترین نکته برای جلوگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی، نگهداری از آن در جای خنک است. برای اطمینان و انجام اقدامات اساسی تر، می توانید پس از پرکردن شیشه های نگهدرای از رب، یک قاشق روغن مایع بر روی آن ریخته و درب آن را محکم کنید.
قبلا در مطالبی دیگر شما را با طرز تهیه انواع رب از جمله رب انار خانگی، رب زردآلو، رب آلوچه ترش و… آشنا نموده ایم. پیشنهاد می کنیم حتما از این مطالب نیز دیدن کنید.
منبع: setare.com