طرز تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم

به گزارش وبلاگ مجله پریها، طرز تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم، نکات و اصولی دارد که دانستن آنها باعث خوشمزه تر شدن این آش مقوی خواهد شد. آش ماش یکی از غذاهای سنتی ایران است که با داشتن ماش و سبزیجات متنوع خواص منحصر به فرد خود را دارد.

طرز تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم

ماش یکی از حبوباتی است که خواص متعددی دارد، اما کاهش کلسترول مضر خون یکی از اصلی ترین خواص ماش است. از هزاران سال پیش، ماش به عنوان یکی از حبوبات اصلی شناخته می گردد. این گیاه اولین بار در کشور هندوستان شناخته شد. چینی های باستان از این گیاه برای برطرف گرما و سم زدایی بدن استفاده می کردند. امروزه نیز ماش به خاطر ارزش غذایی بالا، در آشپزی استفاده های فراوانی دارد، از غذای کمکی کودک گرفته تا دمپختک با نیمرو و سایر غذاهای خوشمزه!

1. طرز تهیه آش ماش بدون گوشت

مواد لازم
ماش1 پیمانه
برنج1/2 پیمانه
پیاز1 عدد
سبزی ساطوری (تره، شوید، کمی ترخون و مرزه)500 گرم
زردچوبه1 قاشق مرباخوری
روغن3-4 قاشق غذاخوری
نمک و فلفلبه میزان لازم

دستور تهیه:

  1. ماش را در 4-5 پیمانه آب روی حرارت زیاد قرار دهید تا آب به جوش آید و پوست ماش بترکد.
  2. سپس 2-3 پیمانه آب سرد در قابلمه بریزید تا پوست ماش جدا شده و روی آب بیاید. پوست ماش را با کفگیر گرفته و دور بریزید.
  3. روغن را در تابه روی حرارت ملایم داغ کنید و پیاز را در آن تفت دهید تا طلایی گردد.
  4. برنج و سبزی را روی ماش بریزید و زردچوبه و نمک و فلفل بزنید.
  5. پس از 7-8 دقیقه حرارت را کم کنید، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و 60-70 دقیقه فرصت دهید تا آش روی حرارت ملایم بپزد.
  6. در این فاصله گاهی آش را هم بزنید و اگر لازم بود کمی آب جوش اضافه کنید.
  7. آش را در ظرف سرو بریزید و روی آن را با پیاز داغ تزیین کنید.

2. طرز تهیه آش ماش با گوشت

این آش را از روی دستور آش ماش بدون گوشت و با همان مواد درست کنید با این تفاوت که:

  1. 200 گرم گوشت دنده یا گردن گوسفند را با یک پیاز چارقاچ متوسط و کمی زردچوبه، بر روی حرارت متوسط بپزید.
  2. یک ساعت مانده به انتهای پخت گوشت، نمک را به آن اضافه کنید و پس از پختن، آن را بکوبید تا ریش ریش گردد.
  3. گوشت کوبیده را همراه با آب گوشت در 30 دقیقه پایانی، به آش اضافه نموده و هم بزنید.
  4. فرصت دهید تا آش جا بیفتد و غلیظ گردد.

3. طرز تهیه آش ماش با شلغم و پیاز

این آش را از روی دستور آش ماش بدون گوشت یا با گوشت و با همان مواد درست کنید با این تفاوت که:

  1. به جای سبزی، 500 گرم شلغم پوست گرفته خرد شده و 10-15 عدد پیاز نقلی پوست گرفته را همراه با برنج در آش بریزید.
  2. مقدار آب را 1-2 پیمانه بیشتر در نظر بگیرید و نمک و فلفل و زردچوبه را اندازه کنید.

نکات مهم و اصولی:

  • شلغم خوب باید سفت و توپر باشد؛ در غیر این صورت کهنه بوده و نفخ آن زیادتر است.
  • پوست شلغم باید براق، شفاف و صاف باشد.
  • شلغم باید سنگین و درون آن روشن و شفاف باشد.
  • شلغم های کوچک، شیرین تر و شلغم های عظیم خواص بیشتری دارند.
  • از آنجایی که شلغم نفاخ و دیر هضم است بهتر است آش شلغم را با مصلح آویشن یا زیره مصرف کنید.

4. طرز تهیه آش ماش با کلم قمری

این آش را از روی دستور آش ماش بدون گوشت یا با گوشت و با همان مواد درست کنید با این تفاوت که:

  1. حدود 750 گرم کلم قمری پوست گرفته و خرد نموده را همراه با برنج و سبزی در آش بریزید.
  2. مقدار آب را 1-2 پیمانه بیشتر نموده و نمک و فلفل و زردچوبه را میزان کنید.

نکته: در انتخاب کلم قمری دقت کنید که شیرین و بدون ریشه باشد.

آش ماش؛ یک غذای مقوی و غنی از پروتئین

  • در این مقاله با طرز تهیه انواع آش ماش آشنا شدید. غذایی که به علت وجود ماش و سبزیجات مختلف خواص زیادی دارد. حبوبات در برنامه غذایی روزانه، مهم ترین منبع تامین پروتئین گیاهی هستند. ماش نیز یکی از حبوباتی است که هر پیمانه از آن تقریبا حاوی 3/16 گرم پروتئین است و در بیشتر جوامع، منبع عمده تامین پروتئین به ویژه برای گیاه خواران محسوب می گردد.
  • مصرف ماش هیچ گونه ممنوعیتی ندارد مگر برای افرادی که اسید اوریک بالا دارند یا به بیماری نقرس مبتلا هستند و باید موادغذایی پروتئین دار حاوی پورین گیاهی را به صورت محدود استفاده نمایند. البته ترکیبات پورینی در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف نمایند؛ بلکه فقط باید مصرف آن را محدود نمایند.
  • از طرفی خواص شلغم آنقدر زیاد است که می توان ادعا کرد شلغم درمان هر درد است. شلغم، طبیعت مرطوب و گرمی دارد و پختن آن با گوشت چرب، سینه و گلو را نرم می نماید و نقش مهمی در پیشگیری و درمان سرماخوردگی دارد. ماندگاری شلغم در معده زیاد است، خام و پخته آن برای تقویت چشم مفید است. شلغم، قوای جنسی را زیاد می نماید. بعلاوه آب شلغم ادرارآور بوده و برای مبتلایان به سنگ کلیه نیز مفید است.
منبع: setare.com
انتشار: 16 اسفند 1399 بروزرسانی: 16 اسفند 1399 گردآورنده: pariha.ir شناسه مطلب: 1480

به "طرز تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید