درست کردن کود خانگی با 17 روش آسان و طبیعی

به گزارش وبلاگ مجله پریها، همۀ عاشقان گل و گیاه می دانند که سلامت گیاهان به سلامت خاک وابسته است. غنی بودن خاک موضوعی در این زمینه بسیار مهم است. استفاده از کود موجب تقویت خاک گیاه می گردد. کودهای آماده معمولا موادی شیمیایی دارند که برای محیط زیست زیان آورند.

درست کردن کود خانگی با 17 روش آسان و طبیعی

درست کردن کود خانگی

به گزارش خبرنگاران به نقل از چطور، به دلیل گران بودن برخی تجهیزات باغبانی، برخی معتقدند که گل کاری خانگی سرگرمی گران قیمتی است. اگر خاکی که از آن استفاده می کنید، غنی نشده است یا گیاهی دارید که مراقبت های خاصی احتیاج دارد، استفاده از کود را به شما توصیه می کنیم. احتیاجی نیست کودهای گران قیمت بخرید؛ با موادی که در خانه پیدا می گردد، به راحتی می توانید کود درست کنید. با تقویت خاک گیاه متوجه عمر بیشتر و ظاهر شاداب تر گیاهان خواهید شد.

جایگزین های ساده و غیرشیمیایی تقریبا در همۀ خانه ها در دسترس هستند و می توانید از آنها به عنوان مکمل های گل و گیاه بهره ببرید. تهیه کود خانگی دردسر چندانی ندارد و سرگرمی هم محسوب می گردد. در قدم اول، به خاک خوب و یک کمپوست خوب احتیاج دارید. درست کردن کمپوست بسیار راحت است و می توانید در خانه با استفاده از چمن زده شده و باقی ماندۀ مواد غذایی آن را تهیه کنید. این کار هم هزینه ٔ چندانی نخواهد داشت.

برای داشتن باغچه ای خوب، علاوه بر خاک خوب، داشتن مواد مغذی ضروری است. نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منیزیم، گوگرد و کلسیم ازجمله ریزمغذی هایی هستند که گیاهان برای ادامۀ حیات به آنها احتیاج دارند.

همچنین اگر در کوشش هستید تا فضای سبزتان را گسترش دهید، دانستن اصول اولیه دربارۀ کود بسیار ضروری است. به طورکلی، کودها دو دسته هستند: کودهای طبیعی و ارگانیک و نیز کودهای شیمیایی و غیرطبیعی.

کود طبیعی انتخاب کنید یا شیمیایی؟

کودهای شیمیایی و مصنوعی از ترکیب مواد غیرطبیعی ساخته می شوند. معمولا غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم در این مواد زیاد است. هرچند این کودها سریع تر عمل می نمایند، معایبی هم دارند. کودهای شیمیایی قادر به غنی کردن خاک نیستند و به مرورِزمان، سازواره های مثبت خاک سالم را از بین می برند. این کودها در طولانی مدت موجب به تأخیرافتادن رشد گیاهان می شوند.

از طرف دیگر، کودهای طبیعی و ارگانیک مواد مختلفی مثل کنجاله پنبه دانه، کنجالهٔ الفاالفا یا شیرهٔ ماهی هستند که موجب فراهم شدن نیتروژن می شوند. کنجالهٔ گرانیت یا کتانجک برای فراوری پتاسیم و سنگ فسفات و کنجالۀ استخوان برای فراوری فسفر ضروری است. یکی از نقطه ضعف های کودهای ارگانیک و طبیعی این است که عملکرد آهسته تری دارند.

درک اصول اولیه

مفیدترین مواد مورداحتیاج گیاهان درواقع شامل سه مادۀ اصلی موجود در کودها هستند: نیتروژن، فسفر و پتاسیم. هرکدام از اینها نقش مهمی در رشد و سلامت باغچه و گلدان ها دارند:

نیتروژن مسئول رشد برگ ها و بلندشدن ساقه ها است؛

فسفر به گل دهی و داشتن ریشه ای سالم و قوی یاری می نماید؛

پتاسیم هم موجب فراوری پروتئین می گردد و به رشد گیاه، مقاومت در برابر آفت ها، عمر بیشتر، دورکردن حشرات و استفادۀ مؤثرتر گیاه از آب یاری می نماید. کمبود پتاسیم در برخی مواقع موجب زردشدن برگ ها می گردد.

قانون ساده در استفاده از کودها این است: کم آن هم زیاد است! کود غلیظ و زیاد ممکن است به شدت به گیاه آسیب بزند. اگر گیاه بیش از اندازه کود دریافت کند، محتمل است دچار سوختگی گردد. برگ های پژمرده با گوشه های قهوه ای و پیچ خورده از نشانه های رایج کوددهی بیش ازحد به گیاه محسوب می گردد.

مواد لازم برای درست کردن کود خانگی

روش های زیادی برای تهیۀ کود خانگی وجود دارد. بسیاری از این مواد همین حالا هم در خانه و آشپزخانه تان پیدا می شوند:

1. تفالۀ قهوه

پس از دم کردن و نوشیدن قهوه، به جای دورریختن تفالۀ آن، بگذارید خشک گردد و از آن به عنوان کود گیاهی بهره ببرید. تفالۀ قهوه میزان درخور توجهی نیتروژن، پتاس و فسفریک اسید دارد. روش های مختلفی برای استفاده از کود قهوه وجود دارد. می توانید تفاله را روی سطح خاک بریزید، تفاله را ته گلدان بریزید یا گیاه را با قهوه آبیاری کنید. برای این کار تفالۀ قهوه را به مدت یک هفته در آب بخیسانید و از آن برای آبیاری بهره ببرید. این کود برای گیاهان دوستدار محیط اسیدی بسیار مناسب است. اگر گیاه آزالیا، ادریسی، رز، ماگنولیا، کاملیا، همواره سبز، بلوبری، آووکادو، گوجه فرنگی یا درختان میوه دار نگهداری می کنید، با ساخت کود قهوه، به گیاهانتان جانی تازه دهید.

2. نمک

یک قاشق غذاخوری نمک را در حدود سه ونیم لیتر آب حل کنید. این کود مقدار فراوانی از سولفور و منیزیم گیاهانتان را تأمین می نماید. این مواد، به خصوص برای رز و گوجه فرنگی، مفید هستند. می توانید با تهیه کود خانگی نمک، از آن برای تقویت گیاهان داخل یا خارج خانه بهره ببرید.

3. موز و پوست موز

موز میوه ای است که در تمام فصول در دسترس است و تقریبا در هر خانه ای پیدا می گردد. ما این میوه را برای تأمین پتاسیم مورداحتیاج بدنمان مصرف می کنیم. شاید تعجب کنید که گل های رز هم عاشق پتاسیم هستند. زمانی که گیاه رز را می کارید، یک موز یا پوستش را در زیر خاک آن قرار دهید تا پتاسیم مورداحتیاج گیاه به خوبی تأمین گردد. همچنین می توانید پوست موز را روی سطح خاک قرار دهید.

4. پوست تخم مرغ

لیمو ترش در باغبانی خواص بسیاری برای گیاهان دارد. این ماده یاری می نماید میزان اسیدی بودن خاک برای گیاهانی که محیط اسیدی را نمی پسندند، کاهش یابد. همچنین لیموترش سرشار از کلسیم است که ماده ای ضروری برای گیاهان محسوب می گردد.

خبر خوب این است که پوست تخم مرغ هم خواصی مشابه لیموترش دارد. درست کردن کود خانگی با پوست تخم مرغ یکی از روش های راحت است. این ماده دارای نیتروژن و فسفریک اسید است که آن را به کود خانگی بسیار مناسبی تبدیل می نماید. کلسیم ماده ای مغذی و حیاتی برای گیاهان است که به رشدشان یاری می نماید. تحقیقات نشان می دهد که 93درصد پوست تخم مرغ کلسیم کربنات است؛ ماده ای که درواقع نام علمی لیموترش است. گیاهان حجم زیادی از کلسیم مورداحتیاجشان را از خاک می گیرند؛ پس برای داشتن گیاهانی شاداب تر، بهتر است کلسیم خاک همواره تأمین باشد. پوست تخم مرغ را خرد یا پودر کنید و روی سطح خاک بپاشید.

5. پس مانده های سبزیجات

با استفاده از پس مانده های آشپزخانه و باغچه تان، خودتان کمپوست درست کنید. کمپوست مواد مغذی را به آرامی در خاک آزاد می نماید. این یعنی باغچه ای که به خوبی با کمپوست تغذیه شده، می تواند یک تا دو سال بدون احتیاج به تکرار یا اضافه کردن کود، گیاهان شادابی داشته باشد. کمپوست باعث حفظ رطوبت خاک هم می گردد که برای حفظ باغچهٔ سبزیجات، در طول تابستان های گرم و خشک، بسیار ضروری است.

6. ملاس

ملاس عصاره ای غلیظ، تیره و چسبناک است که درواقع محصولی جانبی در فرایند فراوری شکر است. ملاس به شکل کمپوست مایع، تعداد میکروب ها و باکتری های مفید خاک را افزایش می دهد. این موضوع باعث رشد و سلامت گیاهان می گردد. برای تهیۀ کمپوست مایع، یک تا سه قاشق غذاخوری ملاس را در سه لیتر آب حل کنید. می توانید از این محلول هفته ای یک بار بهره ببرید و رشد گیاهانتان را ببینید.

7. خاکستر چوب

پاشیدن خاکستر چوب روی سطح خاک، کلسیم کربنات و پتاسیم گیاهان را تأمین می نماید. به یاد داشته باشید که از زغال استفاده نکنید؛ این ماده برای گیاهان زیان آور است.

8. امولسیون ماهی

زائدات ماهی و آب آکواریوم ماهی خواص فراوانی برای گیاهان دارد. این کود از قسمت های زائد و شکم ماهی تهیه و با آب مخلوط می گردد. صدها سال است که از این نوع کود در کشاورزی استفاده می گردد. توجه داشته باشید که ساخت این کود چند هفته زمان می برد و ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشد.

بشکه ای عظیم را با دو قسمت آب و یک قسمت زائدات ماهی پر کنید. اجازه دهید این مخلوط به مدت 24 ساعت باقی بماند. پس از گذشت این مدت، بشکه را با آب تازه پر کنید. درب بشکه را روی آن قرار دهید؛ اما سفتش نکنید. حدود سه هفته به محتویات بشکه استراحت بدهید. کود آماده است. برای هر ده متر مربع، می توانید حدود ده لیتر از این مایع بهره ببرید. اگر بتوانید بوی این کود را تحمل کنید، کود خانگی بسیار مغذی و مفیدی خواهید داشت.

9. چای سبز

چای سبز رقیق را می توانید برای آبیاری گیاهان استفاده و به این ترتیب به هیدرات کردن گیاهان یاری کنید. یک چای سبز کیسه ای را در هفت لیتر آب دم کنید و بگذارید خنک گردد. سپس از این محلول برای آبیاری گیاهان بهره ببرید.

10. سرکه

استیک اسید موجود در سرکه برای گیاهانی مثل گل رز، برخی گیاهان آپارتمانی و سبزیجات مفید خواهد بود. برای درست کردن کود خانگی سرکه، تنها کافی است یک قاشق غذاخوری سرکۀ سفید را با سه لیتر آب ترکیب کنید. هر سه ماه یک بار از این مایع برای آبیاری گیاهان بهره ببرید تا بهترین نتیجه را به دست آورید.

11. کنجالۀ استخوان

با تهیه کود خانگی استخوان، هم از دورریزهای آشپزخانه استفاده نموده اید و هم گیاهان شاداب تری خواهید داشت. با جوشاندن اسکلت مرغ می توانید کود خانگی دیگری تهیه کنید. ابتدا استخوان ها را حسابی تمیز کنید. استخوان ها را چندین ساعت بپزید. شعله را خاموش کنید و بگذارید محتویات قابلمه خنک گردد. استخوان ها باید به قدری بپزند که حسابی نرم شوند و بتوانید آنها را به همراه آب در مخلوط کن پوره کنید. مادهٔ به دست آمده را در سطح پایین خاک و زیر گیاهان بریزید. تهیه کود خانگی کنجالۀ استخوان برای گوجه فرنگی و گیاهان گل دار بسیار مفید خواهد بود.

12. چمن زده شده

اگر چمن طبیعی در حیاط منزلتان دارید، حتما پس از اصلاح چمن، از چمن زده شده برای تهیه کود خانگی بهره ببرید. چمن کودی گیاهی است که مانع رشد علف هرز در باغچه می گردد. همچنین این کود سرشار از نیتروژن است که برای گیاهان ماده ای ضروری محسوب می گردد. چمن زده شده را در یک سطل عظیم آب بریزید. پنج روز صبر کنید. سپس با اضافه کردن ده لیوان آب تازه به یک لیوان آب چمن، آن را رقیق و گیاهان را آبیاری کنید.

13. علف هرز

درست مثل پیشنهاد قبلی، بسیاری از علف های هرز هم نیتروژن فراوانی دارند که باعث می گردد کودی عالی باشند. مشکل اینجا است که قطعا وقتی علف های هرز را از خاک بیرون می آورید، مایل نیستید آنها را به خاک بازگردانید. اگر از علف ها به صورت مستقیم بهره ببرید، دوباره علف های تازه ای در باغچه رشد خواهند کرد. پس راهکار چیست؟ چای علف هرز درست کنید! برای این کار، یک چهارم از یک سطل عظیم را با علف هرز پر کنید و روی آن آب بریزید. اجازه دهید علف ها یک یا دو هفته در آب خیس بخورند. وقتی رنگ آب مثل چای قهوه ای شد، گیاهان را با آن آبیاری کنید.

14. کود حیوانی

مدفوع گاو، اسب یا مرغ مادۀ اصلی کود حیوانی است. این کود میزان فراوانی نیتروژن و دیگر مواد مغذی دارد؛ اما استفاده از آن به دقت بسیاری احتیاج دارد. کود حیوانیِ تازه حالت اسیدی زیادی دارد و درواقع مواد مغذی آن بیش ازحد است و ممکن است باعث سوختن گیاهان گردد. بهترین کار، استفاده از کمپوست کود حیوانی است. ازآنجاکه مواد مغذی و حالت اسیدی این کمپوست رقیق تر می گردد، می توانید از این کمپوست برای بهبود نگهداشت آب در خاک (بدون ایجاد مشکل برای گیاه) بهره ببرید. برای ساخت کود و کمپوست حیوانی احتیاجی نیست زمان چندانی صبر کنید. این کود خیلی سریع به اصلاح نماینده ای عالی و بدون بو برای خاک تبدیل می گردد.

15. برگ درخت

به جای دورریختن برگ های پاییزی، آنها را برای باغچه تان جمع کنید. برگ ها غنی از مواد معدنی جزئی هستند که با کرم های باغچه مقابله می نمایند، موجب حفظ رطوبت خاک می شوند و خاک های سنگین را سبک می نمایند. به دو روش می توانید از این کود بهره ببرید: برگ را با خاک مخلوط کنید یا آن را به عنوان کود گیاهی به کار ببرید. با ساخت کود برگ درخت، هم به باروری گیاهان یاری می کنید و هم رشد علف های هرز را کاهش می دهید.

16. ژلاتین

تهیه کود خانگی با استفاده از ژلاتین هم ممکن است. این ماده سرشار از نیتروژن است که به رشد و سلامت گیاهان یاری می نماید. یک قاشق غذاخوری ژلاتین خالص را در آب گرم حل کنید و بعد سه لیوان آب سرد به آن اضافه کنید. ماهی یک بار از این مایع روی خاک بریزید.

17. کود مایع فوری

گاهی پیش می آید که نمی خواهید هفته ها صبر کنید و زمان زیادی را به درست کردن کود خانگی اختصاص دهید. می توانید با استفاده از چای، کود مایع فوری درست کنید. در یک تنگ عظیم، یک قاشق غذاخوری بیکینگ پودر، یک قاشق چای خوری آمونیاک، سه قاشق چای خوری پودر چای سرد فوری یا تی بگ و سه قاشق چای خوری ملاس بریزید. همچنین در ظرفی جداگانه سه قاشق غذاخوری ملاس، سه قاشق غذاخوری هیدروژن پراکسید 3٪، یک چهارم پیمانه زائدات استخوانی خردشده، یک عدد پوست تخم مرغ خردشده و نصف یک پوست موز خشک شده را باهم مخلوط کنید و در تنگ بریزید. حالا به محتویات تنگ آب اضافه کنید و یک ساعت صبر کنید. کود مایع آماده است.

آمونیاک موجود در این کود، میزان نیتروژن را افزایش می دهد و چای با داشتن تانیک اسید، به گیاهان یاری می نماید مواد مغذی بیشتری جذب نمایند. اکسیژن این محلول از هیدروژن پراکسید تأمین می گردد و موز هم پتاسیم لازم را فراهم می نماید.

ساخت کود خانگی برای افزایش ماندگاری گل های طبیعی

گل ها عاشق آب تازه هستند. در ادامه، دستور تهیه نوعی کود خانگی را آموزش می دهیم که عمر گل ها را بیشتر می نماید. این کود به شکل آماده در بیشتر گل فروشی ها موجود است؛ اما با ترکیب چند مادهٔ ساده، می توانید خودتان آن را برای گل هایتان درست کنید:

  • یک قاشق چای خوری شکر؛
  • یک قاشق چای خوری وایتکس؛
  • دو قاشق چای خوری آب لیمو؛
  • 950 میلی لیتر آب ولرم.
منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 17 آبان 1399 بروزرسانی: 17 آبان 1399 گردآورنده: pariha.ir شناسه مطلب: 1245

به "درست کردن کود خانگی با 17 روش آسان و طبیعی" امتیاز دهید

1 کاربر به "درست کردن کود خانگی با 17 روش آسان و طبیعی" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "درست کردن کود خانگی با 17 روش آسان و طبیعی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید