فواید و معایب اهدای خون که قبل از انجام آن باید بدانید

به گزارش وبلاگ مجله پریها، بسیاری از افراد برای نجات کسانی که به دلیل بیماری به خون نیاز دارند برای اهدای خون به بیمارستان ها مراجعه می نمایند اما این افراد باید بدانند اهدای خون برای سلامت بدن آن ها هم مزایا و معایبی دارد.

فواید و معایب اهدای خون که قبل از انجام آن باید بدانید

به گزارش خبرنگاران به نقل از نمناک، هر ساله، هزاران نفر وابسته به دریافت خون و محصولات خون اهدا شده برای زنده ماندن هستند.بعضی آسیب ها و بیماری های خاص می توانند به سرعت باعث کاهش سطح خون شوند.بدون خون کافی، اکسیژن کافی در بدنشان دریافت نمی نمایند که منجر به مرگ می گردد.بسیاری از بیمارستان ها و مراکز پزشکی از خون اهدا شده برای نجات جان بیماران خود استفاده می نمایند.

همانطور که در این بخش از سلامت خواهیم گفت در حالی که اهدای خون برای بعضی افراد می تواند حیاتی باشد، اما چه اثراتی بر روی کسانی دارد که خون اهدا می نمایند؟ در این مقاله، نگاهی به مزایا و معایب اهدای خون می اندازیم.

مزایای اهدای خون

در حالی که خون اهدا شده برای افراد احتیاجمند مهم است، اما بعضی متخصصان پزشکی ثابت می نمایند که اهدا نمایندگان خون نیز از اهدا کردن خونشان سود می برد.

کاهش سطح آهن:

آهن ماده ای معدنی است که بدن برای فراوری گلبول های قرمز خون به آن احتیاج دارد. با این حال، آهن بیش از حد می تواند برای سلامت شخص مضر باشد. می تواند به اندام های مختلف بدن مثل کبد و قلب تاثیر بگذارد و بر نحوه کارکرد آن اعضا تاثیر بگذارد.

شناسایی عوارض جانبی سلامتی:

هر فردی که خون اهدا می نماید، یک معاینه فیزیکی ساده و تست خون کوتاه قبل از دادن خون انجام می دهد. در نتیجه این امکان وجود دارد که فرد بتواند نگرانی های سلامتی ناشناخته را به عنوان بخشی از فرآیند اهدای خون تشخیص دهد. این مسائل مربوط به سلامتی، می توانند شامل نگرانی های فشار خون و یا تعداد کم خون باشند.

یک فرد هرگز نباید از اهدای خون برای پیدا کردن بیماری های مربوط به خون مانند هپاتیت B، هپاتیت C و یا HIV استفاده کند. در عوض، باید به پزشک مراجعه نمایند. اگرچه مقدار کم خون یک فرد او را از اهدای خون منع می نماید، اما کشف این اطلاعات می تواند به او یاری می نماید تا اطلاعات بیشتری در خصوص سلامتی خود داشته باشند.

سوزاندن کالری:

اهدای خون650 کالری را می سوزاند. در فرد مناسب، اهدای خون بسیاری از مزایای سلامتی را با چند ریسک ارائه می دهد. بانک های خون معمولاً هر احتیاط ممکن را برای یاری به اهدای خون به خون اهدایی می نمایند.

یاری می نماید که مردم نسبت به خودشان احساس خوبی پیدا نمایند:

اهدای خون قدرت تاثیر گذاشتن بر سه نفر را دارد که برای زنده ماندن به خون احتیاج دارند. دانستن اینکه آن ها برای زندگی دیگران تفاوت ایجاد نموده اند می توانند استرس فرد را کاهش دهد و باعث گردد که آن ها احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند.

کاهش خطر حمله قلبی:

مطالعات نشان داده است که اهدای خون می تواند خطر حملات قلبی را به میزان 1 / 3 درصد به خصوص در مردان کاهش دهد. خون، به ویژه سلول های قرمز خون، حاوی هموگلوبین هستند که از آهن تشکیل شده اند، که برای اتصال اکسیژن بکار می رود.

مقدار مورد احتیاج آهن به جنسیت و سن بستگی دارد. مردان عظیمسال به 8.5 میلی گرم در روز و زنان عظیم سال در سن بارداری به 18.9 میلی گرم روزانه احتیاج دارند. آهن از مواد غذایی مشتق شده از منابع زیستی (آهن غیر هموگلوبینی)با فراهمی زیستی 2 - 3 % و منابع حیوانی (آهن هموگلوبینی) با فراهمی زیستی 20 - 23 % بدست می آید.

این حقیقت که جذب آهن غیر هموگلوبینی سخت است در واقع مفید به نظر می رسد، به این دلیل که آهن به راحتی هنگام مصرف بیش از حد جذب می گردد، مانند آهن هموگلوبینی که از گوشت دریافت شده و در بدن تجمع می یابد، می تواند خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد.

با تجمع آهن، رادیکال های آزاد در بدن افزایش یافته و کلسترول را اکسید کند. کلسترول اکسید شده روی دیوارهای رگ های خونی قرار می گیرد. اکسیداسیون کلسترول در رگ های خونی باعث ایجاد پلاک (آترواسکلروز) می گردد که شیوع بیماری قلبی عروقی است.

با اهدای منظم خون، احیا خون به سرعت صورت می گیرد، اکسیداسیون کلسترول آهسته تر می گردد. علاوه بر این، خون به آرامی جریان می یابد و می تواند از تجمع چربی و کلسترول در دیواره عروق کرونری جلوگیری کند. بنابراین خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.

جلوگیری از آسیب کبد:

کبد عضو بسیار مهم بدن است که به طور فعال، فرآیند متابولیسم ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین، چربی ها، و کربو هیدرات ها را تضمین می نماید. کبد گلوکز را به گلیکوژن تبدیل نموده و به ذخیره سازی گلیکوژن، ویتامین ها و مواد معدنی یاری می نماید. این عضو حیاتی بدن نقش مهمی در تصفیه خون و سم زدایی نیز دارد، همچنین پروتئین های پلاسما و عوامل لخته نماینده خون را ترکیب می نماید.

با اهدای منظم خون باید از آسیب کبد ناشی از آهن اضافی در بدن جلوگیری کنیم. مصرف غذاهایی که غنی از آهن هستند می تواند سطح آهن را در بدن افزایش دهد، چون آهن بطور محدود استفاده می گردد، آهن اضافی جذب شده و در کبد و پانکراس ذخیره می گردد. در سرانجام می تواند خطر ابتلا به سیروز، از کار افتادن کبد، آسیب پانکراس و اختلالات قلبی را افزایش دهد.

تحریک گلبولها :

پس از اهدای خون، بدن برای تامین خون از دست رفته کوشش می نماید. این افراد به طور مرتب می توانند به تحریک فراوری سلول های جدید خون یاری نمایند. اهدای خون به سلامت بدن و عملکرد موثر آن یاری می نماید.

کاهش خطر هموکروماتوز:

هموکروماتوز یک اختلال ژنتیکی است که در آن بدن بیش از حد آهن را از غذا جذب می نماید. سپس آهن اضافی در اندام های مختلف، به خصوص کبد ته نشین می گردد. آهن اضافی نیز می تواند در لوزالمعده، کبد، بیضه، تخمدان، پوست و مفاصل ذخیره گردد. برای غلبه بر هموکروماتوز، باید بطور روتین خون را تعویض کنید تا آهن اضافی بدن کاهش یابد.

این بیماری می تواند به ارث برده گردد و یا ممکن است بر اثر اعتیاد به الکل، یا .... ایجاد گردد. اهدای خون به صورت مداوم می تواند به کاهش آهن بیش از حد یاری کند.

کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی:

در خون، آهن وجود دارد که بر روی غلظت خون تاثیر می گذارد .سطح بالای آهن باعث می گردد خون غلیظ گردد. علاوه بر افزایش سطح آهن نیز می تواند فرآیند اکسیداسیون کلسترول را تسریع کند.

این بیماری می تواند در خون تاثیر گذاشته و اصطکاکی را افزایش دهد که جریان خون در رگ های خونی و خطر وقوع مقاومت در رگ های خونی را بیشتر می نماید. براساس مجله آمریکایی اپیدمیولوژی، با اهدای خون، می توانید خطر ابتلا بیماری قلبی را به میزان 33% و خطر حمله قلبی را به میزان 88% کاهش دهید.

محققان انجمن پزشکی آمریکا اعلام کردند که با اهدای خون در هر شش ماه یکبار می توان خطر حمله قلبی و سکته در سنین 43 تا 61 سال را کاهش داد.

کاهش خطر ابتلا به سرطان:

سرطان یک بیماری مرگبار است. خطر ابتلا به سرطان اغلب با سطوح بالای آهن در خون مرتبط است. هرچه آهن بالاتر باشد، پتانسیل برای رشد سرطان بیشتر خواهد بود. خبر خوب برای اهدا نمایندگان دائمی خون این است که با خون اهدایی، میزان آن خون آنها کنترل می گردد. یعنی خطر سرطان کبد، روده، ریه ها و گلو کاهش می یابد.

کاهش کلسترول:

با اهدای خون، ما نه تنها به دیگران یاری می کنیم بلکه خطر کلسترول بالا را نیز کاهش می دهیم. چگالی بالا لیپوپروتئین HDL می تواند برای بدن مفید باشد چون می تواند جریان خون را سرعت بخشد. اما شما باید نگران باشید، چگالی کم لیپوپروتئین LDL، که می تواند منجر به مسدود شدن جریان خون گردد.

خون حاوی آهن است، اگر آهن در خون بیش از حد باشد، کلسترول می تواند اکسید گردد. این به این معنی است که انسداد در رگ های خونی وجود خواهد داشت. بنابراین، اهدای خون برای کاهش مقدار آهن در خون ضروری است.

کلسترول LDL معمولا در غذاهای حیوانی مثل گوشت و غذاهای دیگر مثل فست فود و شیر یافت می گردد. اگر آهن به وسیله اهدای خون از بین نرود، باعث رسوب چربی بر روی دیواره های رگ های خونی می گردد که به نوبه خود می تواند منجر به بیماری هایی نظیر بیماری های قلبی و سکته گردد.

تسریع در فرآیند التیام زخم :

وقتی یک خون اهدا می کنید، بدن با کاهش سلول های قرمز خون وفق داده می گردد. تنظیم بدن زمانی رخ می دهد که بدن التیام پیدا می نماید. تاثیر این تنظیمات بر فرآیند التیام زخم نیز تاثیر خواهد گذاشت که شما تجربه می کنید.

کنترل وزن:

برای افرادی که اضافه وزن دارند، توصیه می گردد که به طور منظم خون اهدا نمایند. به این دلیل که هر اهدای خون می تواند بیش از 650 کالری چربی را بسوزاند. با این حال، راهی برای کاهش وزن تلقی نمی گردد زیرا کاهش وزن تنها راه کنترل وزن است. برای اهدا کردن خون، شرایط ویژه ای وجود دارد. برای اهدا نمایندگانی که حدود 49 کیلوگرم وزن دارند، باید سطوح معینی هموگلوبین و آهن وجود داشته باشد تا بتوانند هر دو ماه یا سه ماه به طور منظم خون اهدا نمایند.

جلوگیری از پیری زودرس:

چنانچه در بخش سلامت نمناک می خوانید با اهدای منظم خون،نه تنها وزن خود را کاهش می دهید بلکه ذهن شما نیز پایدارتر می گردد. با انجام این کار، برای تمام فعالیت هایی که انجام می دهید تمرکز بیشتری داشته و باعث می شوید که همه چیز به آرامی در حال انجام باشد. بنابراین استرس را تجربه نمی کنید. استرس یکی از محرک های پیری زودرس است، اگر بتوانید ذهن خود را کنترل نموده و همچنین اهدای خون انجام دهید، می توانید پوست خود را صاف نگه دارید که به راحتی چروک نگردد.

معایب اهدای خون

هنگامی که به روش درست انجام گردد، اهدای خون ایمن است. اگر یک بانک خون برای استفاده مجدد از سرنگ استفاده کند، این می تواند خطر ابتلای فرد را به یک عفونت خونی افزایش دهد.

به همین دلیل، این یک بخش روتین برای دریافت خون است که باید از سوزن های جدید برای هر اهدا نماینده استفاده کرد و تمام افراد باید دست هایشان را بشویند. سازمان غذا و داروی آمریکا بر روی بانک های خون نظارت می نماید، تا مطمئن گردد که آن ها به طور ایمن در حال جمع آوری خون هستند. فرد می تواند بعضی عوارض جانبی را در نتیجه اهدای خون تجربه کند.این موارد عبارتند از:

  • سرگیجه
  • احساس ضعف
  • سبکی سر
  • تهوع

این علائم معمولاً ظرف سه روز بعد از اهدای خون تمام می شوند.

اگر سطح آهن فرد پس از اهدای خون خیلی پایین باشد، می تواند مصرف غذاهای غنی از آهن را افزایش دهند. غذاهایی غنی از آهن زیاد شامل گوشت قرمز، اسفناج و اب میوه های غنی از آهن و غلات می شوند.

نکته :

اگر فردی در نظر دارد یک اهدا نماینده خون باشد، مهم است که مراحل دخیل در فرآیند را درک نمایند.

آماده سازی برای اهدای خون:

قبل از اهدا، افراد باید برای اهدا ثبت نام نمایند، یک سابقه پزشکی را پر نمایند و یک معاینه فیزیکی کوچک انجام دهند. این گام ها به تضمین این امر یاری می نمایند که فرد در معرض بیماری هایی قرار نداشته باشد، که ممکن است با اهدای خون به دیگران سرایت کند. این تست ها همچنین نشان می دهند که اگر کسی کاندیدای خوبی برای دادن خون است، هیچ مسئله ای ندارد. مثال های این مسائل شامل سطوح هموگلوبین کم و یا فشار خون بالا یا پایین هستند.

  • پزشک بازو را با پد الکلی تمیز کند و عضوی از تیم اهدا سوزن سرنگ را به رگ فرو می نماید.
  • سوزن جدید و استریل شده.
  • سوزن به یک لوله و کیسه متصل است و خون تا زمانی که پر گردد، کار ادامه دارد.
  • کل زمان اهدای خون به طور متوسط 8 تا 10 دقیقه طول می کشد.
  • اگر فرد یک محصول خونی مانند پلاکت ها یا پلاسما را اهدا کند، این فرآیند می تواند تا 2 ساعت طول بکشد.

پس از اهدای خون:

هنگامی که اهدای خون تمام گردد، پرسنل پزشکی سوزن را برمی دارد، گاز نخی می گذارد و فشار می دهد و بانداژ را بر روی بازوی فرد قرار می دهند. اهدا نمایندگان معمولاً 10 تا 15 دقیقه قبل از رفتن می مانند و در طی این مدت به خوردن و نوشیدن تشویق می شوند.

پس از اهدای خون، تیم های پزشکی خون را دریافت خواهند کرد و آن را برای بیماری های ارثی بالقوه آزمایش خواهند کرد. مثال هایی از اینها شامل HIV، هپاتیت B، هپاتیت C و سیفیلیس است.

سازمان خیریه معمولاً بیش از دوازده تست برای تضمین ایمنی خون های اهدایی انجام می دهد. خون اهدایی تنها برای مدتی می تواند دوام بیاورد و باید قبل از انقضای آن استفاده گردد. در نتیجه، بانک های خون و بیمارستان ها تقریباً احتیاج مداوم به خون اهدا شده دارند.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 10 بهمن 1399 بروزرسانی: 10 بهمن 1399 گردآورنده: pariha.ir شناسه مطلب: 1410

به "فواید و معایب اهدای خون که قبل از انجام آن باید بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فواید و معایب اهدای خون که قبل از انجام آن باید بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید